2de dag van de mozambikaanse film - 6 / 11 / 2005         

programma

Actor's studio -

16, Kleine Beenhouwersstraat 16, 1000 Brussel
Entrée :
5 € / voorstelling

 > version française


In het tumult van de Geschiedenis

de filmmakers

terug


Dans le tumulte de l'Histoire

les réalisateurs

retour

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1ste voorstelling - 14 u

Tatana

kortspeelfilm - 14 min - kleur - Mozambique, 2005 – Portugees gesproken – Engelse ondertitels

Deze film is geïnspireerd op een novelle van Mia Couto. Een jongen is getuige van vreemde fenomenen in zijn dorp. Een poëtisch verhaal waarbij de wereld van de geesten het dagelijkse leven doordringt.

Cardoso, coração independente, door R. Desai,
Documentaire, 33 min., prod. João Ribeiro – Mozambique, 2001. – Portugese versie / interviews in het Engels met ondertitels in het Portugees

Dit document is een vogelvlucht over de recente Mozambikaanse geschiedenis. De figuur van Carlos Cardoso is één van de meest representatieve van de Mozambikaanse intellectueel die zich engageert in de opbouw van het land. In de strijd voor de onafhankelijkheid staat hij aan de kant van het Frelimo; maar hij kan afstand nemen van het regime en vecht voor een onafhankelijke onderzoeksjournalistiek. «Hij was waarschijnlijk de enige persoon in Mozambique die het beest (het kapitalisme) wou bereiken», bevestigt R. Desai. Deze film, die afwisselend interviews en historische documenten toont, geeft een beeld van de kritische rol van Cardoso en van de omstandigheden van zijn moord. Hij besluit met hoop en vertrouwen in de civiele Mozambikaanse maatschappij.

2de voorstelling : 15 u 30

Comedia infantil, door Solveig Nordlung
92‘, kleur, productie Torronfilm (Zweden), Prole filmes (Portugal), Avenida production (Mozambique) – Portugese versie, Franse ondertitels.

Nelio, een kleine jongen, komt zwaargewond aan bij een bakker, die hem onthaalt en verzorgt. Beetje bij beetje ontdekken we zijn tragisch lot. Mozambique, jaren 80… de burgeroorlog heerst. Op een nacht vernietigen terroristen het dorp van Nelio en vermoorden zijn familie. Hij wordt naar een trainingskamp voor kindsoldaten gebracht maar weet te ontsnappen. Hij bereikt de hoofdstad, die dan nog gespaard is van de oorlog. Nelio overleeft van dag tot dag en komt terecht in een bende van straatkinderen; zij denken dat hij een curandeiro is, een genezer die de dood kan tegenhouden. Deze momenten van vrijheid, wanneer hij en de andere kinderen spelen en dromen van geluk, zullen voor altijd de mooiste van zijn leven blijven…

Deze ontroerende film is gebaseerd op een roman van Hennig Mankell (Comédia infantil - Stockholm : Ordfront, 1996; Nederlandse vertaling: Verteller van de wind, 2001). Deze Zweedse auteur, bekend voor zijn politieromans, heeft in Mozambique gewoond, waar hij een theatergroep (Teatro Avenida) en Memory Book oprichtte. Dit is een schrijfatelier, dat aan aids - slachtoffers de mogelijkheid biedt om voor hun kinderen een geschreven getuigenis van hun leven achter te laten. Solveig Nordlund is ontsnapt aan het gevaar van de treurzang, door een poëtische noot toe te voegen aan haar film. De blik is gericht op het dagelijkse leven van de straatkinderen die, zo goed mogelijk weerstand bieden aan de onmenselijkheid. De regisseur stelt generositeit tegenover geweld, en laat zich leiden door het denkbeeldige.

Samora Machel en film : een artikek door Bruno Bove

 

 

 

terug