2de dag van de mozambikaanse film             > version française

Het Mozambikaanse volk in het tumult van de Geschiedenis

We kunnen niet spreken van de Mozambikaanse film zonder de sociale en politieke context van zijn productie op te roepen. Met de onafhankelijkheid op 25 juni 1975 opende een nieuw tijdperk voor Mozambique. Alle hoop was vanaf nu gewettigd: deze van een sociale emancipatie samen met de nationale onafhankelijkheid, deze van de opbouw van een nieuwe samenleving, van «een nieuwe mens». 30 jaar gingen sindsdien voorbij, gedurende welke Mozambique de moeilijke beproeving onderging van een oorlog, uitgelokt door contra - revolutionaire reactie en door toenmalige racistische regimes in Zuid-Afrika en Rhodesië.

Van deze jaren brengt de gevoelige film van de Zweedse filmmaker Solveig Nordlund een beeld, via het lot van kinderen waarvan het leven gebroken is door slachtingen, die buiten hun wil om betrokken zijn geraakt in de oorlog, en gedoemd tot de hulpeloosheid van de straat... «Comédia infantil», geïnspireerd op de roman van Hennig Mankell roept de buitengewone capaciteit op van het overleven door het imaginaire en de droom.

Het imaginaire vinden we ook terug in een kortspeelfilm van Ribeiro, gebaseerd op een novelle van Mia Couto, dat we kunnen omschrijven als het «réalisme fantastique» dat we goed kennen in België. Nadat de vrede is terug gekeerd, zoekt Mozambique zijn weg naar de democratie.

Dit parcours verloopt niet zonder hindernissen. Zonder een ideologisch referentiekader en ten prooi aan privé belangen, ontsnappen de politieke en zakelijke milieus niet aan de val van de corruptie. Carlos Cardoso, een moedig, onafhankelijk en integer journalist, voert een onderzoek naar het verdwijnen van fondsen bij een belangrijke Mozambikaanse bank. Hij wordt op 22 november 2000 vermoord. Deze misdaad schudt de civiele Mozambikaanse samenleving door elkaar, die unaniem de journalist steunt en de waarheid en rechtvaardigheid eist. De moordenaars worden snel ontmaskerd, aangehouden en veroordeeld, maar de opdrachtgevers van de moord blijven in de schaduw. Door het tonen van dit document gerealiseerd door R. Desai, « Carlos Cardoso, coração independente », wordt eer bewezen aan deze journalist, die een verdediger was van het volk en van de persvrijheid.

uit "Kuxa Kanema".


onze programma 2005


de filmmakers

Samora Machel en film : door Bruno Bove


en archive 2004

la désobéissance,
le regard acéré de Azevedo


1ste dag van de mozambikaanse film


pour se documenter


links

 

uit Cardoso, coração independete

retour