2de dag van de Mozambikaanse film              

de filmmakers

 version française


notre programme 2005


dans les tumultes de l'Histoire

programma 2005

in het tumult van de Geschiedenis

liens - links

retour - terug

Solveig Nordlund

Geboren in Stockholm in 1943, heeft Solveig Nordlund verschillende documentaires gerealiseerd, voornamelijk in Portugal. Haar interesses zijn gevarieerd en zij werkte ook als scenariste. Haar film "Tomorrow Mario", gedraaid in 1993, is de voorloper van "Nelio's story" (oorspronkelijke titel van Comédia infantil) want hij vertelt het overleven van een kleine vagebond op het eiland Madeira. Low flying Aircraft dateert van 2001 en is een aanpassing van een science fiction roman van Ballard..

filmography (in het Engels), door Internet Movies database

biography and movies (in het Engels) in Cine-qua-Non AB

andere filmografie (tot 1986) in Mulheres Portuguesas do Século 20

Joao Ribeiro

Joao Ribeiro is in 1962 in de provincie Zambeze geboren. Al van jongs af aan wordt hij door de fotografie en de film gefascineerd. In 1987 begint hij zijn carrière aan het Nationaal Instituut voor de Cinema (NIC), waar hij de filmproductie “Kuxa Kanema” superviseert. Maar het is in Cuba dat hij het vak van regisseur en producer onder de knie krijgt. “Fogata”, zijn eerste kortfilm, is een bewerking van een novelle van Mia Couto. In 1992 voegt hij zich bij de productiemaatschappij Ebano multimedia, waar hij “O olhar das estrelas” regisseert. J. Ribeiro is medeoprichter van de Mozambikaanse vereniging van regisseurs (AMOCINE) en van de Southern African Communications for Development, en lid van het International Network for Cultural Diversity.

Filmografie

O olhar das estrelhas – The Gaze of the stars, 1997, 26 ‘
Fogata, 1993
O comboio da Canhoca – video, 90’ – Angola,
2002 Mozambique : Elections ! - Ebano, Cine, 1994 – serie van televisie - uitzendingen die de jongeren oproept om te stemmen tijdens de eerste verkiezingen in Mozambique
Bridge to democracy – Ebano, USAid
73° of Latitude - Ebano/point de vue, Mozambique-Zwitzerland 1993
Tatana, 35 mm, 18‘ – een door Mia Couto bewerkt traditioneel sprookje
The last flight of the Flamingo – 35 mm, 90’ – bewerking van een novelle van Mia Couto

filmographie complète (en anglais) , par internet movies database

Rehad Desai

Rehad Desai is producent en manager van de onafhankelijke maatschappij UHURU Pictures. Als oud studentenactivist in Zimbabwe, engageert hij zich in Zuid-Afrika in de syndicale beweging en in NGOs, terwijl hij ondertussen een licentie in geschiedenis behaalt. Na zijn studies werkt hij voor Free Filmmakers en voor de Zuid-Afrikaanse televisie. Zijn eerste producties, in 1999, geven al blijk van sociale bewogenheid: «The Bank, the bodybuilders», en «the Businessman» wijzen reeds op de relaties tussen financiële en maffiose milieus. Desai houdt zich aan portretten, aan een persoonlijk verhaal, eerder dan op een globaliserende theoretische manier te werken. Dit kleine verhaal geeft beter de realiteit weer van de sociologie van een land en een periode. Hij werkt momenteel aan een onderzoek in Zimbabwe over de toekomst van het ZANU-PF en de ontwikkeling van de Beweging voor democratische verandering.

 

Solveig Nordlund

 

João Ribeiro

 

Hennig Mankell (Comédia infantil - Stockholm : Ordfront, 1996; Nederlandse vertaling: Verteller van de wind, 2001). Deze Zweedse auteur, bekend voor zijn politieromans, heeft in Mozambique gewoond, waar hij een theatergroep (Teatro Avenida) en Memory Book oprichtte. Dit is een schrijfatelier, dat aan AIDS - slachtoffers de mogelijkheid biedt om voor hun kinderen een geschreven getuigenis van hun leven achter te laten.

interview van Hennig Mankell à Der Spiegel (in het Engels)

officiele homepage van Hennig Mankell

Verteller van de wind : presentatie

VERTELLER VAN DE WIND 2003, Breda: De Geus, 250pag., 20cm, ISBN 90-445-0454-1, 5e druk vert.van: Comedia infantil (Stockholm : Ordfronts, 1995), vert.uit het Zweeds: Cora Polet
 

 

 

retour